" geleneksel bilgilerimiz "

26 Eylül 2006

dünden bugüne börek..

Osmanlılar döneminde Balkanlardan Türk mutfağına giren yemeklerden biri de börek.Hepimizinde çok severek yediği börek; aynı zamanda Yunanistan'ın "Burékki" si, Bulgaristan'ın " Banisa" sı ve de Arnavutluk'un " Byrek" idir.

İçine ister sebze ister et koyabildiğimiz için çeşitli damak zevklerine de hitap eder.Türk mutfağında en çok pişirilen yemeklerden biri olan böreğin hamuru evde hazırlanabildiği gibi, hazır olarak alınan yufkalarla da yapılabilinir.
Bize has bir fast food olan börek, neredeyse her sokak başında bulunabilir durumda ve çok da pahalı değil.Bir zamanlar çok popüler olan pizza , hamburger menülerini ise şimdi börek + ayran ikilisi sollamış durumda...

Ama gene de evde açılmış hamur ile hazırlanan böreğin tadı; ne sokakta ki börek de, ne de hazır yufka ile pişirilen börekte var.

Gül İlhan

25 Eylül 2006

her derde deva tarifler...

Sonbahar ile artan grip ve üst solunum hastaliklari ve her derde deva bir tarif...
Birazda Baris Manço anisina;

... Nane, limon kabugu bir güzel kaynasin..,
.. içine hatmi çiçegi, biraz tere otu...
....hatta biraz tarçin, bir tutam zencefil...

Bu tarifte bize özgü degil mi?....

Saglilik bir sonbahar dilegi ile...

Dilara