" geleneksel bilgilerimiz "

09 Eylül 2006

başlangıç niyetine...

70'li yıllar, ardından 80'li yılların ilk yarısı hep "biz Türkler kapalı bir toplumuz, oysa batı ülkeleri...." hayıflanmaları ile belirgin bir aşağılık kompleksi ile yaşandı bitti. Sonra biraz açılmaya başlayınca, gittikçe serbestleşen 90'lı yıllarda "toplum hafızamız kıt, kitlesel tepkimiz zayıf..güdülüyoruz." serzenişleri sık duyulmaya başladı. Oysa gerçekten öyle mi?.

Geriye dönüp, yakın geçmişte yaşananlara topluca bakınca, karamsar olmanın gereği var mıdır?. Yoksa kendimize haksızlık mı etmekteyiz.? Artık ipliği iyice pazara çıkmış olan medya türevlerinin yanlış yönlendirmelerini bir kenara koyarsak, asırlardan süzdüğü sağduyusu ile türk toplumu gerçekte neler diyor?

İşte birkaç somut örnek...

Mc Donalds hamburgerler zinciri, ülkemizde restoranlar açmaya başladığı zaman, " bizim kültürümüzde 300 den fazla köfte yemeği çesiti var, herifler amerikadan bize köfte satmaya geldiler" diyerek dalgasını geçenler haklı çıkmadılar mı?. Türk halkı köftesini değiştirmek gereğini duymadı, tutunamadılar. Sonrasında, toplumun yaratıcı zekası "simit sarayları" nı ortaya çıkardı.. Keza, gazetelerin tüm pompalamalarına rağmen şarap kültürü ülkeye giremedi, meraklısının adı hep "şarapçı" kaldı. İthal viski, vodka, konyak şişeleri milli içkimiz rakının karşısında süpermarket raflarının bir köşesinde sıkıştı kaldı. Atalarımızın serinleticisi ayran anlı şanlı, reklamlı kolaların suyunu yavaş yavaş ısıtmakta. Örnekler çok, toplumumuzun seçimleri açık.

Öyleyse internet sitemizin yolu da belli..

Hayatınızda bir türk olarak olarak sizi siz yapan, türk toplum olarak bizleri biz yapan küçük şeyleri, ayrıntıları düşünün, araştırın, bulup çıkarın, " bizibizyapan@gmail.com " adresimize yazarak, herkesle paylaşın. Kültürümüze dayanan bir adet, gelenek, görenek, bir yaşam, bir anı, bir yer, eşya, resim, belki bir yemek, bir yazı, deyiş, söz, nasihat, yaşam dersi...aklınıza ne gelirse.Ama hep özgün, hep bizlere dair. Sonra hep ileriye bakarak, nostaljik olmadan, hamaset edebiyatı çukuruna düşmeden, ahkam kesmeden, hep gündelik yaşama uygulanacak kadar somut. Yoksa yayınlanmazsa kızmaca, darılmaca yok.

Gençler büyüklerinin yaşam tecrübelerinden küçük kopyalar alırlarsa, kimse onlara kızmaz ki. Birlikten kuvvet doğar. Sitemizi arkadaşlarınıza, yakın/uzak çevrenize duyurun. Başkalarını okuyup, yazdıkları üzerinde kafa yorun, yorum yazın. Sitenin sosyal içeriğini sakın göz ardı etmeyin. Kişiler arasında bağlantı noktası olmasını hedefleyin. Ateşli, canlı, heyecanlı kalması için el verin. Başarı hepimizin.

Hadi...

mfi_

meraklısı için... http://groups.google.com/group/bizibizyapan