" geleneksel bilgilerimiz "

12 Eylül 2006

bir tad, bir dokunuş, tarsus'a dair-1

Hitit, Asur, Pers, Makedonya, Roma, Bizans ve Selçuklu Hakimiyetlerine girmis, Mersin ve Adana' nin arasinda yeralan, tarih, kültür ve lezzet kokan bir ilçedir Tarsus.
Pek çok medeniyetin izlerini ve kültürünü barindirmasi bir sonraki konularimizin basligi olacak ancak bugün sizlerle yöreye ait sahsina münhasir lezzetleri beraber koklamayi istiyorum.

Göründügünde pek bir sey ifade etmeyen Nohut, Tarsuslularin ellerinde harmanlanarak bambaska bir lezzete bürünür. Tek tek sevgi ile zarlari ayiklanir... Yerken ayri ayri hissedemeyeceginiz farkli tadlar dokunur üzerine.. tahin, limon, kimyon, gibi....
Sonunda yediginiz sey lezzetini baska bir seyde bulamayacaginiz Tarsus Hummusudur...

Keza özen ve sevgi isteyen Tarsus Yayla Bandirmasi , Tarsus Salgami, Tarsus Cezeryesi de, yendiginde tüm zahmetlere degdigini hissettirecek kadar lezizdir......
Hepsi Tarsus' a özgü, hepsinde bambaska Tarsus kokusu..

Tarsus' lular bu özel ve leziz yiyecekleri korumak için Türk Patent Enstitüsü'ne http://www.turkpatent.gov.tr/tpe/index.jsp?sayfa=142 başvurmuşlar. Yukarida sözü geçen lezzetler halen basvuru kapsamindalar ancak onaylandiklarinda, Cografi Isaretler' e sahip olacaklar. Amaç,kendi cografyalarindaki kültürü, lezzeti, tadi korumak...

Arastirmalara bakildiginda, ülkemizde 70' ten fazla Sey Cografi Isareti için onay aldi. "Sey" diyorum çünkü bunun içinde Hereke Ipek El Halisi (100X100), Kayseri Pastirmasi, Anamur Muzu, Tarsus Beyaz Üzüm Topacik da var.

Birgün, "bizi biz yapan seyler" adresinde bir ag olusturup tanisma firsatimiz olursa, sizlere yillardir Istanbul' da yasamasina ragmen ellerindeki Tarsus hünerini yitirmemis annemden, Tarsus Hummus' u yemege davet ediyorum....

Sevgilerimle,

Dilara Yelkenci

Hiç yorum yok: